Üye Ol

Oturum aç

Forgot Password

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Sorry, you do not have a permission to ask a question, Soru sormak için giriş yapmalısınız..

Sorry, you do not have a permission to add a post.

Bir sorun mu var?

Sorunu Sor Cevabını Al!
Bilgi sahibi olan insanları, ihtiyacı olan insanlara bağlamak, insanları farklı bakış açılarıyla bir araya getirmek, böylece birbirlerini daha iyi anlamaları ve herkesi bilgilerini paylaşmalarına yetki vermek istiyoruz.

Acemi

Şerife Bacı Belgeseli Cevapları

  • 0
Şerife Bacı Belgeseli Cevapları

1 Cevap

  1. 1. ”İstiklâl” kelimesi size ne çağrıştırıyor?

    Cevap: Bizim milletimizin bir marşıdır. Ve bizi anlatan bir şiirdir … Türk olduğumuzu ve vatanımızı milletimizi ne kadar çok sevdiğimizi gösterir. Ki hiçbir milletin kendi şiirleri okunduğu zaman ayağa kalkılmaz ama Mehmet Akif Ersoy o kadar güzel yazmış ki şiirimiz okunduğu zaman ayağa kalkılıyor ve çok güzel bir şey…bizi biz yapan bayraktır şiirdir millettir.

    2. Kurtuluş Savaşı’nda savaşan Şerife Bacı hakkında ne biliyorsunuz?

    Cevap:  Şerife Bacı, kesin olmamakla birlikte 1900 yılında Kastamonu’da doğmuştur. Kastamonulu yaşlı kadın ve erkeklerle birlikte Kastamonu’daki cephanelerin Ankara’ya götürülmesinde verdiği mücadele sonucunda 1921 yılının Aralık ayında ağır kış şartları nedeniyle henüz 21 yaşındayken donarak hayatını kaybetmiştir. Cephaneler ıslanmasın diye kazağını cephanelerin üstüne örtmüş, yavrusu ölmesin diye de üzerine abanmış ve bunun sonucunda kendisi soğuktan donarak şehit olmuştur.

    1. ETKİNLİK 

    4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 60 Cevabı

    Metni dinlerken önemli bilgileri not alınız.

    Cevap: Bu etkinliği kendiniz yapmalısınız.

    2. ETKİNLİK 

    Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

    kağnı
    Anlamı: İki veya dört tekerlekli, dingili tekerlekle birlikte dönen öküz arabası
    Cümlem: Dedem eskiden kağnı ile köylere süt dağıtırmış.

    cephe
    Anlamı: Üzerinde savaşın sürdüğü bölge
    Cümlem: Erkekler cephede savaşır, kadınlarımızı cephane cephane taşırlardı.

    han
    Anlamı: Yol üzerinde veya kasabalarda yolcuların konaklamalarına yarayan yapı
    Cümlem: Ahmet bey yorgunluktan daha fazla devam edemeyeceğini anlayınca bir handa dinlenmeye karar verdi.

    istikbal
    Anlamı: Gelecek
    Cümlem: İstikbalimiz için derslerimize önem vermemiz gerekir.

    fedakar
    Anlamı: Özverili
    Cümlem: Eğer atalarımızın yaptığı fedakarlıklar olmasaydı, bugün başka bir ülkenin sömürüsünde yaşamak zorunda kalırdık.

    istiklal
    Anlamı: Bağımsızlık
    Cümlem: Bugünkü istiklalimizi Atatürk ve o dönem Atatürk’e inanan ve vatanı için fedakarlık yapan Türk halkına borçluyuz.

    3. ETKİNLİK 

    4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 61 Cevabı

    Soruları metne göre cevaplayınız.

    1. Kastamonu’nun Kurtuluş Savaşı’ndaki önemi nedir?

    Cevap: Önemli bir ikmal üssüdür.

    2. Kurtuluş Savaşı’nda cephane taşıyan kadınları yolda ne gibi tehlikeler bekliyormuş?

    Cevap: Dondurucu soğuk, kar fırtınası, vahşi havyan saldırıları, eşkıyalar

    3. Halime Çavuş, savaşa katılabilmek için ne yapmıştır?

    Cevap: Saçlarını kesip erkek kılığına girmiştir

    4. Kastamonu’dan sonra İstiklal Yolu’nun en zor aşaması neresidir?

    Cevap: Ilgaz Dağları.

    5. Kurtuluş Savaşı’nda kadınlar ne gibi fedakârlıklar yapmışlardır?

    Cevap: Cepheye cephane taşıyabilmek için tüm olumsuz şartlara rağmen yollara düşmüşler, bu uğurda canlarını vermişlerdir.

    6. 15 Temmuz gecesi kadınlar ülkemizi korumak için neler yapmışlardır?

    Cevap: Kadınlarımız da erkeklerimiz gibi darbecilere karşı mücadele etmişlerdir.

    4. ETKİNLİK 

    İzlediklerinizle ilgili görüş ve düşüncelerinizi yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

    Cevap: Duygu ve düşüncelerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

    5. ETKİNLİK 

    4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı

    Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

    Konu: Milli Mücadele dönemi kadın kahramanlarımız.

    Ana Fikir: Milli mücadele döneminin kazanılmasında kadınlarımızın fedakarlıkları önemli bir yere sahiptir.

    6. ETKİNLİK 

    Sunum öncesi yapılacak planlama tablosunu doldurunuz. Bu planlamaya göre sunumunuzu yapınız.

    Sunumum kaç dakika sürecek?: Kahraman Türk Kadınları
    Sunumun vereceği mesaj nedir?: Şerife Bacı’nın Mücadelesi
    Sunumu kimlere yapacağım?: Sınıf arkadaşlarıma
    Sunumun konusu nedir?: Şerife Bacı ve Milli Mücadele 
    Sunumum kaç dakika sürecek?: 30 dk
    Sunumum için hangi bilgi kaynaklarından yararlanabilirim? kitaplar, internet, öğretmenlerimiz
    Sunum için hangi araçları kullanabilirim? (akıllı tahta, projeksiyon, fotoğraflar vb.): akıllı tahta, projeksiyon, fotoğraflar
    Şerife Bacı’nın hayatının hangi dönemini anlatacağım?: Milli Mücadele ile geçen dönemleri.

    7. ETKİNLİK 

    4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 63 Cevabı

    Görselleri yorumlayınız.

    Birinci resimde Şerife Bacı’nın heykelini görüyoruz.

    İkinci resimde cepheye cephane taşıyan bir kadın görüyoruz.

    Üçüncü resimde Kastamonu şehrinin bir bölümünü görüyoruz.

    Dördüncü resim ise bir İstiklal Madalyasının fotoğrafını görüyoruz.

    8. ETKİNLİK 

    4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 63 Cevabı

    Atatürk’ün sözlerini kendi yazı stilinize göre yazınız.

    Cumhuriyet, erdem ve ahlaka dayanan bir yönetimdir.
    Cumhuriyet, düşüncesi hür, anlayışı hür, vicdanı hür nesiller ister.
    Ey yükselen yeni nesil! İstikbâl sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk, onu devam ettirecek sizlersiniz.

    Cevap: Bu etkinliği kendi yazı stilinize göre yapmalısınız.

    • 0